4 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dil Kurumu
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • A.m. Şçerbak
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

TARİHİ BAKIMDAN TÜRKÇE KELİMELERİN ŞEKİL YAPISI

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 123-130
Bilindiği gibi, Türkçe son ekli bir eklemeli dildir. Türkçede ön ekler yoktur. Kelime şekil yapısına dikkat edilince onun son derece tertipli ve açık olduğu göze çarpar. Başında kök, kökten sonra yapım ve çekim ekleri bulunur. Morfolojik unsurlar birbirinin arkasından gelerek uzun bir sıra tutar.

TÜRK “RUNİK” ALFABESİNİN YAYILMASINA DAİR

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 183-187
Türk "runik" yazısının kökeni ve yayılması sorunları çoktan beri ele alınmıştır. Devamlı araştırmalar sonunda yapılmış olan tahminler şunlardır: Türk "runik" alfabesi ilk defa olarak Orhon ırmağı kıyılarında, sonra Yenisey ırmağının yukarı mecrası boyunca ve daha sonra Altay'da kullanılmıştır.

TÜRKÇE MORFOLOJİ TARİHİNİ İNCELEME MESELESİNE DAİR

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1989, Cilt 37 · Sayfa: 317-321
Edebi dil yüzyıllar içerisinde birkaç gelişme devresi geçirmiş ve onun gelişmesini etkileyen faktörlerin çeşitli olduğu tabii bir şeydir. Elbette iç faktörler, yani dil yapısının özellikleri ve dilin kendisine özgü eğilimler bunda en büyük önemi taşırlar. Her dilin gelişmesi başlıca onlara dayanmaktadır.

BRITISH MUSEUM OR. 8193’DE KAYITLI UYGUR HARFLİ ELYAZMA MECMUA VE BUNUN ÖZBEK FİLOLOJİSİ İÇİN ÖNEMİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1983, Cilt 30 (1982-1983) · Sayfa: 133-140
British Museum'da muhafaza edilen Or. 8193'de kayıtlı elyazma mecmua, hem şiir hem nesir parçaları ihtiva etmektedir. Eser Uygur harfleriyle yazılmış olup, birçok resimle süslenmiştir. Mecmuanın tertip edildiği yer: İran'ın Yezd şehri, tertip tarihi: Hicrî Recep Şa'bân 835 (Miladî 1432), kopya eden ve tertipleyen: Mansur Bahşi'dir.