4 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • Ahmet B. Ercilasun
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

L, N, R'den Sonra Niçin T?

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 191-194
Belirli geçmiş zaman eki -dI/-tI, gelecek zaman eki -dAçI/-tAçI, bulunma-çıkma hali eki +dA/+tA, sıfat-fiil eki -dUK/-tUK ve ettirgen çatı eki -dUr-/tUr-'un Göktürk anıtlarında l, n, r ile biten tabanlardan sonra t'li, diğer seslerle bite tabanlardan sonra d'li geldiği S.E.Malov'dan beri bilinmektedir.

Türk Dilinde Ek-Ses İlişkisi

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1997, Cilt 45 · Sayfa: 40-47
Türk Dilinde bazı eklerin kelimelerden ortaya çıktığı bilinmektedir. Eklerin bir kısmı ise doğrudan doğruya seslere bir takım işlevlerin yüklenmesiyle ortaya çıkmıştır. Makalede bu ekler üzerinde durulmuştur.

BİR KİŞİ YANILSAR OGUŞI BODUNI BİŞÜKİNE TEGİ KIDMAZ ERMİŞ (KT, G, 6=BK, K, 4) İBARESİ ÜZERİNE

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 83-89
İlk yayımlandıkları 1894 yılından beri Göktürk bengü taşları üzerindeki düzeltmelerle yeni teklif ve görüşler devam etmektedir. Bu elbette bu güne kadarki yayınların değerini azaltmaz. Bilâkis bu yayınlar sayesinde biz belli bir zeminden hareket edebilme ve bengü taşlar üzerinde mukayeseli düşünebilme imkanına kavuşuruz.

SOME REMARKS ON THE OĞUZ KAĞAN EPIC

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 9-12
In this book called Dürerü't-Ticân ve Gureru Tevârihi'l-Ezmân, Ebû Bekr bin Abdullah bin Ay Beg Ed-Devâdârî, a Mameluke Turkish historian, speaking about the Tartars who entered Anatolia by overpowering Celâleddîn Hârezmşâh and besieged Nusaybin…