5 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler
- ANADOLU 2
- anadolu mizahı 1
- Ara Söz 1
- arap mizahı 1
- DEDE KORKUT 1
Dede Korkut Hikayelerinde Ara Sözler
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 153-160
Özet
Dede Korkut hikayelerinin üslup incelemeleri sırasında dikkatimizi çeken özelliklerden biri de ara sözlerin sık kullanılması olmuştur. Bu makalede, Dede Korkut Hikayelerinde yer alan ara sözler incelenmiştir.
Anadolu Mizahında Bazı İran ve Arap Kökenli Mizah Tipleri
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1997, Cilt 45 · Sayfa: 55-60
Özet
Anadolu mizahına baktığımız zaman fizik ve sosyal çevrenin insan ve toplum üzerindeki çeşitli baskısından biri ve birkaçının ortadan kalkmasıyla duyulan rahatlama, insan vücudunun doğal hareketlerinden sapması ile bir kurtuluş duygusu, olaylar ve tabii durumlar arasındaki sıra ve düzenin bozulması veya unsurlardan birinin eksilmesi Anadolu insanını da güldürmektedir. Yani bütün insanların ortak gülme nedenleri vardır. O halde mizahtaki milli farklılıklar nereden gelmektedir ve farklı topluluklar birbirlerini nasıl etkilemektedir? Bu durum Türklerin, Arapların ve İranlıların nelere ve niçin güldükleri sorusunu da birlikte getirmektedir. Bu yazıda tüm bu sorulara cevap aranmıştır.
DEDE KORKUT HİKAYELERİNİN ANADOLU VE RUMELİNDE YAŞAYAN KOLLARI
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1988, Cilt 36 · Sayfa: 157-177
Özet
Dede Korkut Hikayelerinden bazıları, Türk dünyası sözlü geleneği içinde yaşamaya devam etmektedir. Bazı hikayeler, Anadolu'da halk hikayesi, Azerbaycan'da dastan denilen şekil ve gelenek içinde adapte edilirken, bazıları da teni bir tür şekline dönüşmüş bulunmaktadır.
LES VARIANTES ANATOLIENNES ET UZBEKS DU RÉCIT “TAHİR ET ZÜHRE”
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 77-82
Özet
Les récits populaires qu'on appelle, dans le monde ture, destan, hekat ou nagıl, constituent I'un des genres les plus riches. Ce genre ayant d'abord un caractére épique, était versifié; mais aprés L'adoption de l'islame…
TAHİR İLE ZÜHRE HİKÂYESİNİN ANADOLU VE ÖZBEK VARYANTLARI
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 83-88
Özet
Türk Dünyasında hikâye, destan, hekât, nagıl gibi gibi isimlerle anılan halk hikâyeleri, en zengin türlerden biridir. Bu tür önceleri epik karakterli ve manzum iken, İslâmiyet'in kabulünden sonra, yeni kültür ve sosyal şartlarla değişerek bugünkü şeklini almıştır.