13 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • GERHARD Doerfer
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

CHORASANTÜRKISCH AUS DEM “TÜRKENKESSEL”

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1987, Cilt 35 · Sayfa: 81-102
Wahrend, zur Zeit der Pahlavi-Dynastie nur sehr wenige Literatur in türkischer Sprache in Iran gedruckt wurde

TEMEL SÖZCÜKLER VE ALTAY DİLLERİ SORUNU

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1981, Cilt 28 (1980-1981) · Sayfa: 1-16
Dilbilimde kültür sözcükeleri ile temel sözcükler arasında ayrım yapılır. Kültür sözcükleri yalnız belli kültür çevrelerine özgü kavramları gösteren otomobil, telefon gibi terimler, sultan gibi sanlardır. İlkel insan topluluklarının ev ya da çadıra sahip olmadıklarını düşünecek olursak, ev sözcüğünün bile bir kültür sözcüğü olduğu görülür. Buna karşılık temel sözcükler belli kültürlere bağlı olmayıp bütün insanlarda ortak olan kavramları gösteren sözcüklerdir.

TÜRKOLOJİDE ELEŞTİRİ SORUNLARI

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1981, Cilt 28 (1980-1981) · Sayfa: 87-99
Türkiyat Mecmuası (1980), s. 309-334'te Osman F. Sertkaya, Semih Tezcan'ın "Das uigurische Insadi-Sūtra" (Berlin 1974) başlıklı çalışması üzerine bir eleştiri yayınladı. Başka eleştirmenler (bu arada Saadet Çağatay ve Şinasi Tekin) T.ın çalışmasını çok olumlu değerlendirmişken S. şöyle demektedir: "Insadi-Sūtra bir doktora tezi için biraz fazla yanlışlı ve bazı izahlarda fazlaca fanteziye kaçılmış bir neşirdir."

KHALAJ AND ITS RELATION TO THE OTHER TURKIC LANGUAGES

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1977, Cilt 25 · Sayfa: 17-32
The following survey of the Khalaj grammar can only be of a provisional character. Although a large amount of material (57 tapes) has been gathered, only a rather small part of this material has been evaluated.

DAS CHORASAN TÜRKİSCHE

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1977, Cilt 25 · Sayfa: 127-205
Noch bis vor kurzem war von der Existenz einer besonderen türkischen Sprache in Chorasan nichts bekannt. In den europäischen Karten waren hier durchweg Türkmenen notiert.

PROTO-TURKIC: RECONSTRUCTION PROBLEMS

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1976, Cilt 23 (1975-1976) · Sayfa: 1-59
The situation dealt with in this article is quite different from of the other papers which I intend to write in this journal: Whereas the investigation of Khalaj and Khorasan Turkic (and to some degree even the classification of Tungus) is, so to say, new ground in Altaic linguistics, the reconstruction of PTu. (for abbreviations cf. chapter 1.8) is a well-ploughed field. However, since this is a sophisticated problem we continually find new ideas on the subject.