6 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • Kemal Eraslan
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

YAZICI-ZADE’NİN OĞUZ-NAMESİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1992, Cilt 40 · Sayfa: 29-35
Türk destanları içinde önemli bir yeri olan Oğuz destanının en eski varyantı, bilindiği gibi elimizde ancak bir parçası bulunan Uygur harfleriyle yazılmış Paris nüshasıdır. Uygur harfli Oğuz-name'nin tamamının ne kadar olduğu, muhtevasının neler içerdiğini, nerede ve ne zaman kaleme alındığını, eldeki metnin Oğuz-name'nin bir parçası mı, yoksa asıl nüshanın bir kısmının kopyası mı olduğu belli değildir.

DİVANÜ LÜGATİ’T-TÜRK’TE ARUZ VEZNİYLE YAZILMIŞ ŞİİRLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1991, Cilt 39 · Sayfa: 113-117
Nazımda bir ahenk ölçüsü ve vasıtası olan aruz, Arap dilinin yapısına uygun olarak uzun-kapalı ve kısa-açık hecelerin beyitte belirli bir düzen içinde sıralanmasından oluşan bir sistemdir. Bilindiği gibi Arap dili ünsüz esasına dayanmaktadır.

ÇAĞATAY ŞÂİRİ ATAYÎ’NİN GAZELLERİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1987, Cilt 35 · Sayfa: 113-164
XV. yüzyıl Çağatay şairlerinden olan Atayî'nin hayatı hakkındaki bilgilerimiz oldukça sınırlıdır. Bu sınırlı bilgileri de Ortaasya Türk kültür ve edebiyatının büyük dehâsı Alî Şîr Nevâyî'ye borçluyuz.

ON THE NAMES OF OGHUZ BRANCHES BOZ-OK AND ÜÇ-OK

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 1-4
It is explained in the researches made on the Oghuz, based on the text of Oguz-nâme written in Uyghuric letters and others Oghuz-nâme's which were created in islamic period that, twenty four of Oghuz tribe has been devided into two branches by the names Boz-oks and Üç-oks.

BOZ-OK VE ÜÇ-OK OĞUZ KOLU ADLARI HAKKINDA

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 5-8
Oğuzlar hakkında yapılan araştırmalarda, Uygur harfleriyle yazılmış Oğuz-nâme parçası ile islâmî devirde meydana getirilmiş Oğuz-nâme'lere dayanılarak, 24 Oğuz boyunun, Boz-ok'lar ve Üç-ok'lar adlarıyla iki kola ayrıldığı bildirilmektedir.

AK ŞEMSEDDİN’İN DİNÎ-TASAVVUFÎ ŞİİRLERİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1984, Cilt 32 · Sayfa: 11-85
XV. Yüzyılın ve Fâtih devrinin önde gelen ilim ve irfan sahiplerinden, mutasavvıf ve evliyasından Ak Şemseddin, kaynaklara göre 1390 yılında Şâm'da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmed veya Mehmed Şemseddin'dir. Babası Hz. Ebu Bekir soyundan Abbasîler devrinde yaşamış büyük sufî Şeyh Şihâbüddin-i Suhrevedî'nin ahfadından ve "Kurt boğan" lakabıyla anılan Şerefüddin Hamza'dır.