3 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dil Kurumu
  • Nurettin Demir
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

ANKARA AĞIZLARI SÖZLÜĞÜ ÖRNEĞİNDE AĞIZ SÖZLÜKÇÜLÜĞÜ HAKKINDA BAZI TESPİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2010, Cilt 58, Sayı 2 · Sayfa: 91-102
Ankara ağızlarının çok yönlü ve çok amaçlı belgelendiği Ankara Ağızlarının Dokümantasyonu (ANADOK) adlı TÜBİTAK destekli proje çerçevesinde Ankara İli Ağızları Sözlüğü'nü hazırlama çalışması da yapılmaktadır. Sözlüğün malzemesini yaptığımız derlemeler, alan araştırmaları sırasında tuttuğumuz notlar ve mevcut yayınlar oluşturmaktadır. Ağız sözlükleri bir taraftan iki, diğer taraftan da tek dilli sözlüklerin özelliklerini taşır. Madde başları tanımlanırken genel yaklaşım standart dildeki ses ve anlamca eş değerlerinin karşılık olarak verilmesi şeklindedir. Madde başına alınan sözcüğün gösterdiği kavramın standart dilde karşılığı olmaması durumunda ise tek dilli sözlüklerde olduğu gibi tanımlanma yoluna gidilmektedir. Ancak her iki durumda da madde başlarının belirlenmesi, maddenin tanımlanması ve örneklendirilmesi konusunda teorik ve pratik sorunlar ortaya çıkmaktadır.Bildiride ANADOK'un Ankara Ağızları Sözlüğü hazırlanırken karşılaşılan madde başlarının belirlenmesi, maddelerin tanımlanması, ağız sözlüğü yazımı gibi hususlar üzerinde durulacak, karşılaşılan sorunlar tartışılacaktır verilecektir

ALANYA AĞIZLARINDA ŞİMDİ’NİN VARYANTLARI

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 99-114
Derlemiş olduğum metinler ve yaptığım gözlemler yardımıyla aşağıda şimdi zarfının Alanya ağızlarında rastlanan varyantlarını ele alacak, bunlardan karşılaştırmaya müsait yazı diline has varyantla ağız varyantının metin içindeki dağılımını biri bir köy ağzından diğeri şehir merkezinden iki metin yardımıyla göstermeye çalışacağım.

BİRLEŞİK FİİLLER VE VURGU: -İVER- ŞEKLİNİN GÖREVLERİNİ TESPİTTE VURGUNUN ROLÜ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 83-94
Aşağıda, değişik görevlerde kullanılabilen bazı yardımcı fiillerin, anlamca kendinden önceki zarffiil eklerini de bünyelerine almasıyla ortaya çıkmış şekillerin görevlerinin tespitinde vurgunun önemli bir rol oynadığı şeklinde daha önce bir Güney Anadolu ağzından hareketle dile getirdiğim kanaatimin Türkiye Türkçesi edebi dili için de geçerli olduğunu bir örnekle göstermeye çalışacağım.