24 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • OSMAN FİKRİ Sertkaya
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler

DOĞUMUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA PROF. DR. SAADET ÇAĞATAY

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2007, Cilt 55, Sayı 2 · Sayfa: 131-150
Profesör olduktan sonra da Kazakça Metinler adlı eseri yayında TürkLehçeleri Örnekleri. VIII. Yüzyıldan XVIII. Yüzyıla Kadar Yazı Dilinin genişletilmişikinci baskısını ve Türk Lehçeleri Örnekleri II. Yaşayan Ağız veLehçeler adlı kitaplarını yayımlar. Araştırma ve İncelemelerini de Türk LehçeleriÜzerine Denemeler adlı eserinde toplar.

Hoyto Tamir 'dan Yeni Yazıtlar

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 313-346
Hoyto Tamir 'dan Yeni Yazıtlar hakkında bilgi verilmiş ve bunların listelendirilmesi yapılmıştır.

Dede Korkut Kitabının Dresden Yazmasındaki Bazı Kelime ve Şekillerin İmla Özelliklerine Dayanılarak Yeniden Okunuşu ve Anlamlandırılışı Üzerine

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 131-152
Orhan Şaik Gökyay ile Muharrem Ergin yayınlarından sonra Dede Korkut Kitabı'ndaki bazı kelime ve şekillerin okunuşları ve anlamlandırılışları üzerine son 25 yılda müstakil birçok araştırma ve incelemenin yayımlandığı ve bu yayımlarda da değişik açıklamaların yapıldığı görülmektedir. Bu yazıda, bu araştırma ve incelemelerin, sınırlandırılıp; yeniden üzerinde durulduğu görülür.

TÜRKİYE’DE UYGUR TÜRKÇESİ ARAŞTIRMALARI TARİHİNE BİR BAKIŞ VE ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ ÜZERİNE TÜRKİYE’DE YAPILAN SON ÇALIŞMALAR

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 411-431
Uygur harfleri ile yazılmış metinlerin okunuş tarihi Mi'rac-name'nin Uygur harfli yazmasının harf çözümü ile ilgili olarak Abel Pavet de Courteille'nin Miradj-Nameh adlı eserinin ön sözünde geniş bir şekilde anlatılmaktadır.

1993 YESEVİ YILININ ARDINDAN

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 231-252
Türkiye Cumhuriyeti ile SSCB arasında her iki yılda bir imzalanan "Bilimsel ve Kültürel Değişim Proğramı"nın 6. Maddesine dayanarak 8-14 Haziran 1990 tarihleri arasında Kazakistan Cumhuriyeti'nin başşehri Almatı'da toplanan "III. Sovyet-Türk Kollokyumu" esnasında Kazakistan SCB İlimler Akademisi ve Kazakistan Devlet Üniversitesi ile İstanbul ve Selçuk Üniversiteleri arasında …

KIZIL KUM (ULAAN GOM) YAZITINDA GEÇEN KİŞİ ADI ÜZERİNE

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 137-144
1955 yılında Moğol arkeoloğu Ts. Dorjisuren Kızıl Kum (Ulaan Gom)'un Kuzey-Batısında Kara-su mevkiinde 50 km kadar uzakta Uygur harfli bir mezar taşı yazıtı buldu. Yazıt kahverengi bir taşa Uygur harfleriyle yazılmıştır.

TÜRKÇEDE KELİME ÇEKİMLEMESİ ÜZERİNE İKİ ESER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 307-310
XIX. Yy. İle XX.yy.'ın ilk yarısında Türkologlar bir taraftan Türk şive ve lehçeleri hakkında bilgi topladılar, bir taraftan da topladıkları bilgi ve malzemeyi tasnif ve tarif etmekle meşgul oldular. Türkologların bu sıralarda kullandıkları gramer terimleri sistemi ve Türkçeye bakış açıları Hint-Avrupa dil bili ile Rus dilbiliminden kaynaklanıyordu.

YENİSEY YAZITLARININ YAYINLARINDAKİ BAZI OKUMA VE ANLAMLANDIRMALARIN DÜZELTİLMESİ, YENİ OKUMA VE ANLAMLANDIRMA TEKLİFLERİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 67-75
Yenisey yazıtlarının ilk zikri Romen seyyah ve büyük elçi Nikolay Gavriloviç Spafariy-Milesku ile ondan nakiller yapan Semen Ul'yanoviç Remezov tarafından yapılmıştır. Ancak bu yazıtların keşfi 1721 yılında Daniel Gottlieb Messerschmidt ile Philipp Johann von Tabbert-Strahlenberg'in Yukarı Yenisey'de Uybat nehrinin kıyısında…

OĞUZ KAĞAN DESTANI ÜZERİNE BAZI MÜLAHAZALAR

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1992, Cilt 40 · Sayfa: 9-27
Oğuz Kağan Destanı (OKD)'nın tam bir orijinal metni maalesef bilinmemektedir. Oğuz Kağan Destanı yazma parçaları halinde ve çeşitli rivayetler şeklinde bu güne kadar gelmiştir. İlim alemince bilinen bu metin veya rivayetleri şu şekilde sıralamak mümkündür.