6 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler
- Doerfer 1
- ESKİ DOĞU TÜRK YAZISI 1
- İkilemeler 1
- İran 1
- LİGATÜRLER 1
- OSMAN NEDİM TUNA 1
- SÜMER 1
- TARİH 1
- TÜRK 1
- Türk Diyalekti 1
EKİN ARA İDİ OKSUZ KÖK TÜRK ANÇA OLURUR ERMİŞ (KT, D, 2-3) İBARESİ ÜZERİNE
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 77-81
Özet
1964-1976 yılları arasında Amerika'da University of Washington (Seattle, Wash.) ve University of Pennsylvania (Philadelphia, Pa.)'da, yalnız yüksek lisans ve doktora programlarında, Türkiye'de ise 1984-1985 akademik yılında başlayarak İnönü Üniversitesi (Malatya) Türkoloji bölümü öğrencilerine her yıl üç ayrı seviyede Göktürkçe dersleri verdim.
ESKİ DOĞU TÜRK YAZISINDA KULLANILAN LİGATÜRLER VE BUNLARLA İLGİLİ BAZI MESELELER HAKKINDA
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 207-222
Özet
Göktürk yazıtlarının 15 Aralık 1893'te çözümünden bu yana, hemen hemen bir yüzyıl geçti. Bu zaman içinde, gittikçe artan sayıda başka yazıtlar bulundu ve yayımlandı; eskilerin de daha iyi yayımları yapıldı. Bununla birlikte, elimizdeki metinlerin okunup anlaşılmasında ve onlarla ilgili karmaşık meselelerin araştırılmasında en büyük güçlük, bu metinleri bir araya toplayan kaynak eserlerin artık çok gerilerde kalması idi.
SÜMER-TÜRK DİLLERİNİN TARİHİ İLGİSİ VE TÜRK DİLİNİN YAŞI MESELESİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1989, Cilt 37 · Sayfa: 257-293
Özet
1947-48 akademik yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünde bir öğrenci iken, elime Sturtevant'ın A Hittite Glossary ve Supplement to A Hittite Glossary'sinin Münire B. Çelebi tarafından yapılan Türkçe tercümesi Eti Dili Sözlüğü (TDK Yayını) geçti. O sıralarda R. Rahmeti Arat'tan Eski Türkçe dersleri almakta idim.
EBİ VERDİ: İRANDA, BİR TÜRK DİYALEKTİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1984, Cilt 32 · Sayfa: 215-245
Özet
Son yıllarda, bilhassa Prof. Gerhard Doerfer ve öğrencilerinin gayretleri ile, İran'daki Türk lehçe ve ağızları üzerindeki çalışamalarda büyük gelişmeler olmuş ve bu konudaki bilgimiz Halaççanın gerçek karakterinin ortaya konulması ile önemli derecede zenginleşmiştir.
TÜRKÇENİN SAYICA EŞ HECELİ İKİLEMELERİNDE SIRALAMA KURALLARI VE TABİÎ BİR ÜNSÜZ DİZİSİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1983, Cilt 30 (1982-1983) · Sayfa: 163-228
Özet
Türk dilinde "ikilemeler" ne yeni, ne de az işlenmiş bir konudur. Gerçekte, Türkoloji yayınlarında bu konu üzerinde çıkmış araştırmaların sayısı oldukça kabarıktır. Hiç şüphesiz, bunlardan bazıları bildiklerimize yeni ve önemli şeylet ilâve etmişlerdir. Fakat pek çoğu, eskilerin "başka şekilde ele alınmış tekrarı"ndan ibarettir.