7 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler
- ANADOLU 2
- ATATÜRK 1
- BALKAN ÜLKELERİ 1
- BATTAL-NÂME 1
- BEY BÖYREK 1
- DİVANÜ LÜGATİ’T-TÜRK 1
- FIKRALAR 1
- FOLKLOR 1
- GÖKTÜRK 1
- MOTİF 1
Salur Kazan'ın İvi Yağmalanduğı Boydaki Yiğit Tasvirleri
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 119-130
Özet
Salur Kazan'ın İvi Yağmalanduğı Boy Anadolu ağızlarında pek bilinmeyen, bugüne kadar da sadece bir varyantı tespit edilebilen; edebiyat dünyasında ise bir Tepegöz'ün, bir Bamsı Beyrek'in, bir Deli Dumrul'un gördüğü ilgiyi göremeyen bir boydur.Ancak motiflerinin zenginliği, tasvirlerinin canlılığı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Belki de bu kitaba, destan havasını veren en güzel bölümler bu boydadır. Yazıda bu boyla ilgili araştırmalar yer almaktadır.
BATTAL-NÂME
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1992, Cilt 40 · Sayfa: 67-74
Özet
Battal-nâme adıyla bilinen destanımızın, Türk destan geleneği içinde önemli bir yeri vardır. "Battal Gazi Destanı" olarak da bilinen bu eserin mensur ve manzum olmak üzere pek çok yazmasının yanında birkaç da basılı mensur şekli vardır. Roman ve film olarak da kültür hayatımıza girmiş olan bu destanımız üzerinde özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar son derece artmıştır.
TÜRK DİLİ TETKİK CEMİYETİNİN KURULUŞU VE ATATÜRK
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1991, Cilt 39 · Sayfa: 19-29
Özet
İtilaf Kuvvetlerinin İstanbul'a girdiğinde işgal ettiği ilk kurum olan Türk-ocağı (kuruluşu 1912), genel kurulunu iki yılda bir Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü olan 23 Nisan'larda toplamayı tüzüğünün maddeleri arasında göstermiştir.
DİVANÜ LÜGATİ’T-TÜRK VE TÜRK HALK ŞİİRİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1991, Cilt 39 · Sayfa: 97-111
Özet
Büyük Türk dilcisi Kâşgarlı Mahmud'un, orijinalliğini ve eşsizliğini korumaya devam eden eseri Divanü Lügati't-Türk, bugün pek çok yönüyle ele alınmakta ve incelenmektedir. Yüzlerce sayfalık bu bilgi hazinesinden faydalanmak isteyenler onun ya Arapça olarak yazılı asıl nüshasının fotoğrafları ve basımından veya başka Türkçe olmak üzere çeşitli dillerdeki tercümelerinden faydalanmaktadırlar.
GÖKTÜRK YAZITLARI İLE ANADOLU-TÜRK FOLKLORUNDAKİ PARALELLİKLER ÜZERİNE
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 155-166
Özet
İnsanlığın Adem Peygamber'den beri getirdiği ve zamanla cemiyetlerin çeşitli özelliklerine göre şekillenen gelenekleri ve yaşayış tarzları vardır. Bunlar "İnsanoğlu"nun doğumundan ölüm sonrasına kadar devam eden ve her biri ayrı özellikleri taşıyan sıradan olaylar veya belli kuralları olan törenlerdir.
BEY BÖYREK HİKAYESİNDEKİ KIYAFET DEĞİŞTİRME MOTİFİ İLE DİĞER BAZI MOTİFLERİN ANADOLU MASALLARINDA GÖRÜLMESİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1988, Cilt 36 · Sayfa: 130-139
Özet
Anlatmaya dayanan halk edebiyatı mahsullerini ayakta tutan, unutulup yok olmak ve başkalarıyla karışmaktan kurtaran, her birinde mutlaka yer alan temel ögeler arasında motifler bulunmaktadır. Motifi olmayan bir masal, hikaye veya efsane düşünülemez. Bu sebeple sözlü edebiyatın temel taşlarından birini motifler teşkil eder.
BALKAN ÜLKELERİNDE NASREDDİN HOCA’YA MAL EDİLEN BÖLGE TİPLERİNE AİT FIKRALAR
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1985, Cilt 33 · Sayfa: 131-135
Özet
Nasreddin Hoca, Türklerin yaşadığı bütün ülkelerde bilinmekte ve fıkraları anlatılmaktadır. Ancak anlatanlar onun adını küçük değişikliklere uğratmaktadır: Hoca, Molla Nasreddin, Nasreddin Efendi, Hoca Rahmetullah, vs. Hoca'ya, hangi ad altında olursa olsun izafe edilen fıkraların bir bölümü gerçekte ona ait değildir. Anadolu'da bazı bölge tiplerinin nükteli sözleri de ona aitmiş gibi anlatılır.