3 sonuç bulundu
Dergiler
- Erdem 3
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler
- Ferit Edgü 3
- Küçürek öykü 2
- Short short story 2
- awakening 1
- birey 1
- çağrı 1
- görüngü 1
- individual 1
- invitation 1
- Nijinski Öyküleri 1
Ferit Edgü’nün Nijinski Öyküleri’nin Metinsel Özellikleri
Erdem · 2013, Sayı 65 (Küçürek Öykü Özel Sayısı) · Sayfa: 97-115
Özet
Tam Metin
nsanın varoluş problemi üzerinde yoğunlaşan küçürek öykü, az sayıda kelimeden kurulur. Dünya edebiyatında 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmaya başlar. Türk edebiyatında da özellikle 1990'ların başından itibaren çeşitli yazarların kaleminde gittikçe örneklerinin arttığı görülür. Türk edebiyatında küçürek öykünün öne çıkan yazarlarından biri Ferit Edgü'dür. Bu yazımızda, Edgü'nün ünlü dans ustası Vaslav Nijinski'nin 1919'da İsviçre'de tuttuğu günlüklerinden yola çıkarak kurguladığı Nijinski Öyküleri kitabındaki küçürek öykülerin yenidenyazma ve metinlerarasılık çerçevesinde metinsel özellikleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kısa biçim olarak küçürek öykünün diğer kısa biçim metinler arasındaki yeri üzerinde durulacak, kimi belirlemelerde bulunulacaktır.
Ferit Edgü’nün “Çöl” Öyküsünde Yokluğun Felsefesi
Erdem · 2013, Sayı 65 (Küçürek Öykü Özel Sayısı) · Sayfa: 71-79
Özet
Tam Metin
Bu çalışmada edebiyatımızda yeni bir edebî tür/tarz olarak 1950'den sonra görülmeye başlayan ve dünya edebiyatında flash fiction, shortshort story, sudden fiction, fast fiction gibi adlarla anılan küçürek öykü örneklerinden birisi olan Ferit Edgü'nün "Çöl" öyküsü arka plan kültürü ile birlikte çözümlenmeye çalışılmıştır. Edebiyatımızda küçürek öykü türünün/tarzının önde gelen isimlerinden olan Edgü ile kuşağının minimal söyleme niçin yakınlaştıkları ve "Çöl" öyküsünde bu yakınlaşmanın izleri gösterilmeye çalışılmıştır.
Ferit Edgü’nün Öykülerinde Kendiliğe Çağrı ve Uyanış İzleği
Erdem · 2008, Sayı 51 · Sayfa: 77-90
Özet
Tam Metin
Bireyi kendisiyle ve yaşamla yüzleştirerek anlamayı ve vicdanı oluşturan kendiliğe çağrı, ahlaki bir bilinçtir. Başkalarıyla birlikte ve "herkes" gibi yaşayan insanı, kendi oluş'a davet eder ve uyanışını sağlar. Ferit Edgü'nün kendiliğe çağrı ve uyanış izleğiyle kotarılmış öyküleri Ben'in varoluşsal görüngüleri olarak değerlendirildi. Öykü kişilerinin "olan" ve "olması gereken" yönlerini açığa çıkaran bu görüngüler, bireyin gündelik yaşamdaki seçim ve sorumlulukları ile ilgilidir.