3 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • Anıt
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

Orhun Yazıtının Yeni Üç Anıtı Hakkında

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 64-68
Orhun Yazısı Anıtı geçen yüzyılın sonunda bulundu, Avrupalı gezgin bilim adamları tarafından ilmi olarak okundu. Şunu belirtmek gerekir ki, bu Orta Asya'nın engin topraklarında bulunan Orhun Yazısı Anıtları'nı ana araştırma konuları yapan Doğu-bilimcilerin ve bu tarihi anıtların ana yurdunda yaşayan bizim bilim adamlarımızın ilgisini çekmiştir. Eğer bu sektörü geliştirirsek, Altay çalışmalarına, hatta Moğol ve Doğu araştırmalarına da şüphe götürmez bir sonuç getirecektir. Bu yüzden Moğol bilim adamları zaten bilimle çevrelenmiş Orhun Yazısı Anıtlarını aramaktadırlar. Bu çalışmada bunlardan üçü sunulmuştur.

ORHON ANITLARINDA TÜRKLERİN KRALLIK SOYUNUN ADI

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 137-139
"Tutszyue, ayrı bir Syunnu kabilesidir. Onların soy adı Aşina'dır." Çjou-Şu'nun tarihi vakayinamesi VI. Yüzyılın ortasında Kuzey Çin Krallığı 'nın yeni ve tehlikeli komşusunun ortaya çıkışını böyle anlatır. Türk menşe efsanesine göre Aşina'nın atası dişi bir kurttur.

GÖKTÜRK ANITLARININ ALTAYİSTİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 41-53
Türk dilinin, en eski belgeleri olarak kabul ettiğimiz Orhun Abideleri (Göktürk Anıtları)'nın kelime hazinesi çok sınırlı ve bir kısmının da okunuşu ve manası hala münakaşa konusu olduğu için, Altayistik açıdan değerlendirilmesi oldukça dar bir alanda yapılabilmektedir.