3 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • Eski Türk Anıtları
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

Batı Moğolistan'da Bulunan Eski Türk Anıtları

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 19-21
Uvs bölgesindeki Türk anıtlarının bazılarıyla ilgili bir miktar araştırma yapılmış olsa da, bu alanda kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Bu yüzden, yeni bulunan ve Uvs bölgesinin 14 köyünde bulunan 90 Türk anıtı hakkında bilgi verilmiştir.

Moğolistan'daki Eski Türk Anıtlarının İncelenmesi ve Gelecekteki Amaçlar

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 59-63
Moğolistan'daki eski Türk anıtlarının ortak incelenmesi ve korunması konusundaki söz antlaşması Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'in Moğolistan'ı ziyareti sırasında sonuca bağlandı. Bu anlaşmaya dayanılarak, 8 Aralık 1996'da bir hükümet kararı alındı ve Moğolistan'daki Türk anıtlarının restorasyonu ve korunması başlıklı projeye başlandı. Bu projenin amacı Moğolistan'daki iyi bilinen eski Türk anıtlarının araştırılması ve restore edilmesidir.

Moğolistan Bölgesindeki Eski Türk Anıtları Çalışmaları Meseleleri Üzerine

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 367-370
Türk arkeolojik anıtları arasında taş heykellerin önemli bir yeri vardır. Bunlar, eski kabilelerin ve yerleşmelerin yerinin, tekrar yerleşmeleri, dini, kültürü, eğitimi, üretim artışı gibi korunacak ve incelenecek birçok konuyu temsil etmektedir. Bugün Moğolistan bölgesinde 500'ün üzerinde taş heykel bulunmuştur. Bunların %80'i Türk dönemine aittir. Kapsamlı bir araştırmasının bir.ok sebepten dolayı oldukça karmaşık olmasına karşın, ilk inceleme L.A.Evtyuhova'nın 1952'de yayımlanan Güney Sibirya ve Moğol Taş Heykelleri olmuştur. Bu çalışma, değişik bölgelerden toplanmış 23 taş heykel üzerindeki aksesuarların karşılaştırmalı bir incelemesidir.