3 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
  • Göktürk Anıtları
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı

Göktürk Anıtlarında Jeodezik Çalışmalar

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 75-94
Göktürk Anıtları Türk tarihinin ilk yazılı belgelerinden biri olması bakımından büyük önem taşır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti tarafından Türk tarihinin yaşatılması, tanıtılması, anıtların korunması ve restorasyonuna yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmaların ilk aşaması olarak anıtlar bölgesinin bundan sonraki çalışmalara altlık olabilecek nitelikte topoğrafik haritalarının yapılması planlanmıştır. Topoğrafik harita üretim çalışmaları sonucunda bölgenin değişik ölçeklerde ve değişik hizmet alanlarına yönelik lokal haritaları üretilmiştir. Bu çalışmada Orhun Anıtları bölgesinin topoğrafik harita üretim aşamaları verilmiştir.

L, N, R'den Sonra Niçin T?

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 191-194
Belirli geçmiş zaman eki -dI/-tI, gelecek zaman eki -dAçI/-tAçI, bulunma-çıkma hali eki +dA/+tA, sıfat-fiil eki -dUK/-tUK ve ettirgen çatı eki -dUr-/tUr-'un Göktürk anıtlarında l, n, r ile biten tabanlardan sonra t'li, diğer seslerle bite tabanlardan sonra d'li geldiği S.E.Malov'dan beri bilinmektedir.

Dijital Fotogrametrinin Arkeolojide Kullanılması ve Göktürk Anıtları Örneği

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 371-376
Fotogrametri resimler yardımıyla güvenilir ölçüler ve bilgiler elde etme bilimi ve sanatıdır. Başka bir deyişle cisimlerin boyut, şekil, konum gibi geometrik özelliklerini resimleri yardımıyla güvenilir ölçülerle belirleme tekniği ve bilimidir.