7 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Yazarlar
Anahtar Kelimeler
Moğolistan'da Yeni Bulunan Göktürk Yazıtları
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 46-58
Özet
Sınırlar içerisinde eski tarih ve kültür eserlerini bugüne kadar en iyi saklayarak koruyan ülkelerden biri Moğolistan'dır. Moğolistan'da bulunan ve dünyanın ilk harf yazılarının örneği olan runik yazılı metinler dünyaca ünlüdür. Bu metinler Orhun yazısı şeklinde adlandırılıp araştırıldıktan bu yana yüz yılı aşkın bir süre geçmiştir. Bu süre içerisinde runik yazılı metinlerin yeni örnekleri bulunmuş ve bulunan bu metinler dil, tarih, ve kültür açısından araştırılmıştır.
Göktürk Yazıtlarında Eklerin İmla Kuralları
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 347-352
Özet
Göktürk Yazıtlarında Eklerin İmla Kuralları hakkında bilgi verilmiştir.
Göktürk Yazıtlarında Emir Kipinin Kullanılış Şekilleri, Cümlelerdeki Durumları ve Anlam Yükleri
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1997, Cilt 45 · Sayfa: 237-244
Özet
Orhun Abideleri, Türk dilinin ilk yazılı kaynakları olması bakımından, hem dilin iç tarihi, hem de dış tarihi bakımından önemlidir. Bu çalışmada üç büyük yazıttaki emir kipi ele alınmıştır.
ÇAĞDAŞ KAZAK TÜRKÇESİYLE GÖKTÜRK YAZITLARINDAKİ KELİME VE DEYİMLER ARASINDAKİ BENZERLİKLER
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 179-191
Özet
Türk yazı dilinin ilk örnekleri 8.yüzyıldaki Göktürk anıtlarıdır. Tabii bu metinlere ilk ürünler denmesi elde edilmelerine dayalı izafi bir durumu yansıtıyor olmasıdır. Çünkü Türk yazı dilinin henüz bulunamayan örneklerinin ilerideki muhtemel verileri bu tarihi süreci çok eskilere çekebilir.
VILHELM THOMSEN’IN ÇALIŞMALARI VE KIRGIZİSTAN’DA BULUNAN GÖKTÜRK YAZITLARI
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 99-114
Özet
Sayın meslektaşlarım ve değerli dinleyiciler, Bildirime başlamadan önce, Göktürk yazıtlarının okunuşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla uluslararası bir toplantı düzenleyen Türk Dil Kurumu'na ve Türkiyat Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türk bilim adamlarına tüm Kırgızistan bilim adamları adına teşekkürlerimi sunuyorum.
GÖKTÜRK YAZITLARINDA KELİMELERİN NOKTALANMASI ÖZELLİKLERİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 121-134
Özet
Göktürk yazıtlarında dikkati çeken özelliklerden biri kelimelerin noktalanmasıdır. İlk bakıştan böyle görünebilir ki Göktürk alfabesi ile yazmağı başaran eski Türkler okunuşu kolaylaştırmak amacı ile kelimelerin noktalanmasında heç bir prensipden faydalanmamışlar…
GÖKTÜRK YAZITLARINDA SÖZ SANATLARI GÜÇLÜ ANLATIM YOLLARI
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 1-12
Özet
Göktürk anıtları üzerinde üzerinde anlambilim (semantique) açısından incelemelerimiz derinleştikçe, bu yazıtların gelişmiş, işlenmiş ve eski bir dilin ürünleri olduğu konusundaki görüşümüz daha da güçlenmektedir. Bu bildirimizde, bugüne kadar yayımlanan çalışmalarımızda yer almayan yeni örnekler üzerinde duracak, anıtların bu niteliğini pekiştirmeye, anlatım gücünü ortaya koymaya çalışacağız.