3 sonuç bulundu
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Tuvaca, Dilbilgisi, Metinler, Sözlük
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi · 1997, Sayı 3 · Sayfa: 227-236
Özet
Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte, üniversitelerimizde çeşitli Türk lehçeleri üzerine yapılan araştırmalarda belirgin bir artış görülmektedir. Bu olumlu bir gelişmedir fakat yetersizdir.Diğer Türk topluluklarına oranla Sibirya Türkleri (başlıca Saha, Altay, Hakas, Tuva) ülkemizde daha az bilinmektedir. Dolayısıyla bu topluluklar üzerİne yapılacak araştırmalar daha da önem arz etmektedir. Bu sebepten elimizdeki eseri görmek bizi heyecanlandırmıştır. Eserin ön sözü: "Çalışmanın sonuna eklenen dizinlerle de bu ufak (jn çalışmayı daha yararlı kılmaya çalıştığımızın, hazırlığı daha önceye giden çalışmada son yıllarda elimize ulaşan kaynakları kullanamadığımı belirtmek isterim." cümlesiyle bitmektedir.
ÜRETİMSEL-DÖNÜŞÜMLÜ DİLBİLGİSİNİN TÜRKÇE’YE UYGULANMASI ÜZERİNE BİR GÖZLEM
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1979, Cilt 26 (1978-1979) · Sayfa: 165-172
Özet
Onsekizinci yüzyıl dilbilimcisi James Beattie, Chomsky'nin Aspects of the Theory of Syntax (1965) adlı yapıtında bir görüşüyle yer alıyor. Diller bir bakıma insanlara benzerler. Her dilin kendini bir diğer dilden ayıracak özelliklere sahip olmasına karşın yine de diller arasında ortak özellikler yok değildir.
AUFGABEN UND PROBLEME DER DEUTSCH-TÜRKISCHEN KONTRASTIVEN SPRACHANALYSE
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1977, Cilt 25 · Sayfa: 277-298
Özet
Karşıtlamalı dil çözümlemesi (karşıtlamalı dilbilgisi, KSA) son yıllarda özellikle yabancı dil öğretimindeki pratik uygulanabilirliği açısından hızla gelişmiş olan tipolojik-karşılaştırmalı dilbilimin bir dalıdır. Ne var ki, şimdiye değin, dil çiftlerini bütünüyle karşıtlamalı olarak ortaya koyan çalışmalar yapılmamıştır.