13 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Türk Dil Kurumu
  • Göktürk
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler

Göktürk Harfli Yazıtların Kırgızistan'daki Araştırılması, Muhafazası ve Bugünkü Durumu

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 69-74
Kırgızistan'ın eski Türk anıtlarının bulunduğu ülkelerden biri olduğu dünyaca bilinir. Kırgızistan'daki bulunan yazıtların sayısı bugün otuzu geçti. Talas'ta bulunan çubuk ile Güney Kırgızistan'da bulunan küp ve seramik parçaları hariç, yazıtların hemen hemen hepsi taş üzerindedir. Bunlardan on ikisi nehir yatağı taşı ve on dördü de kaya taşı üerine hakkedilmiş yazıtlardır. 1998 yılında bu sahada sansasyonel bir gelişme oldu. Kırgız Devlet Üniversitesinin başkanlığını Kubat Tabaldiyev'in yaptığı arkeolojik gezi grubu üyeleri tarafından Koçkar rayonunda bulunan Kök-Say mevkiinde aynı anda sekiz yazıt bulundu. Yazıtlar yerde yatan büyük kaya taşlarının düz yüzeylerine birer satır olarak hakkedilmiştir. Bu yazıtların tümü halihazırda incelenmekte ve okunmaktadır.

Göktürk Sanatında Dini Nitelikli Heykeller ve Tasvirler

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 95-146
Göktürk İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü Orta ve İç Asya'da pek çok sayıda keşfedilmiş ve sırları çözülmeye çalışılan heykeller mevcuttur. Bu heykeller hakkında, bir çoğu Rus araştırmacılar tarafından olmak üzere, çeşitli görüşler öne sürülmüştür. Burada bu eski anıtların dini nitelikleri üzerinde durulmuştur.

Özbekistan'da Bulunan Göktürk Harfli Yeni Metinler

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 297-305
Özbekistan'da arkeolojik eserler içinde Göktürkçe metinlerin özel bir yeri vardır. Bu metinler daha önce tespit edilen yazıtlarla birlikte Göktürk yazıt hazinesini daha da zenginleştirmektedir. Söz konusu bu metinler genellikle yer altındaki kale harabelerinden ve eski devirlere ait mezarlardan çıkartılmıştır. Bugüne kadar elde edilen bu metinlerin sayısı çok fazla olmasa da Göktürk yazısının yayılma alanları ve bu yazının doğuşu, tarihi gelişimi, bu coğrafyada yaratılan yazılı edebiyatın tarihi gelişmesi konusunda yeni görüşlerin ileri sürülmesine imkan sağlamaktadır. Bu yazıda Özbekistan sınırları içinde en son elde edilen yazıtlar hakkında bilgiler verilmiştir.

Göktürklerle İlgili Çince Kaynaklarda Söylem: Chiu T'ang-Shu'dan Örneklerle

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 353-366
Metin tespitinde olayların genel gidişatını değişik kaynaklardan ve bu konuda yapılan araştırmalardan yararlanarak ele almak ve aynı zamanda Çin'deki tarihçilik geleneğinin yöntemlerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

GENEL YAZI NAZARİYESİ IŞIĞINDA GÖKTÜRK YAZISININ MENŞEİ MESELESİ (OKUNUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ DOLAYISIYLA)

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 27-33
Sayın bayanlar ve baylar! Sizlere Petersburg Üniversitesi Doğu Fakültesi Türk Filolojisi Kürsüsü başkanı Prof. Dr. Viktor G. Guzev'le birlikte, ortaklaşa hazırladığımız bu bildiriyi sunmaktan şeref duyuyorum.

GÖKTÜRK YAZI KÜLTÜRÜNÜN ASYA’NIN MERKEZİNDEN DOĞU AVRUPA’YA YOLU

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 61-66
Türk lehçelerinde konuşan göçmenlerin Ortaçağ devrinde Avrasyanın enginliklerinde kurdukları devletlerin oluşmasıyla ilgili en enteresan kültür gelişmelerinden biri, bu halkların yazılı anıtları ile yazıtları sayılabilir…

DAĞLIK ALTAYLARDAKİ KALBAK-TAŞ MABEDİNİN GÖKTÜRK YAZITLARI

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 91-97
Çuy yolunun 726. Kilometresinin yakınlarındaki petroglifik kompleksin bir kısmını oluşturan bir grup yazıt, ilk kez 1912 yılında zikredildi. Fakat çok sayılı resimlerin bulunduğu tüm mabetin bir arkeolojik anıt olarak bilimsel araştırılması, ancak 1980 yılında yapıldı. Birkaç yazıt, profesör V.Nadelyayev tarafından yayımlandı.

GÖKTÜRK ANITLARI İLE YAŞAYAN ÜÇ LEHÇEMİZİN (HALAÇ, ÇUVAŞ VE SAHA/YAKUT) TARİHİ İLGİ DÜZENİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 55-64
Türk dilinin tarihi tasnifini yapmak, kavimlerin sık sık yer değiştirmesi ve birbirlerine karışmış olmaları yüzünden oldukça güçtür. Özellikle Çuvaş Türkçesi ve Yakut Türkçesinin durumu, dillerindeki büyük başkalıktan dolayı, tasnifçiler tarafından farklı farklı değerlendirilmiştir. Yapılan tasniflerin aşağı yukarı ortak tarafı, Çuvaş Türkçesi ve Yakut Türkçesinin Türk dili lehçe ve şiveleri arasında en farklı dalları oluşturuyor olmalarıdır.

GÖKTÜRK YAZITLARININ TÜRK İSKAN (YERLEŞME) TARİHİNDEKİ YERİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 17-29
XIX. yüzyılda Avrupa'da ve dünyada etkisini gösteren bir kavram vardır: "Civilisation", XVIII. Yüzyılda, latince 'civitas: şehre ait kökünden çıktığı için "şehirli" olmak hayatın ve insanlığın esası kabul edilmiştir. Kavramın, Avrupa ile temasta bulunan Osmanlı münevveri için karşılığı, Arapça şehirle ilgili bir kökten yapılan "medeniyet" kavramı ile yankısını bulmuştur.

AVRUPA’NIN GÖKTÜRK HARFLİ ESKİ ANITLARI GÖKTÜRK HARFLİ ESKİ YAZININ KUZEY KAFKASYA, VOLGA-DON VE TUNA BÖLGELERİYLE İLİŞKİSİ

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 13-16
Avrupa'nın Göktürk harfli eski anıtları Kuzey Kafkasya'nın Karaçay ve Malkar dağları ile onları komşu bölgelerinden, İdil havzasında Tatar Otonom SCB'nin Bilar eski şehrinden, Sarkel'den, Don nehrinin havzasındaki Mayaki ve Mayats şehirlerinden, Murfatlar'dan, Nad-Sent-Mikloş'dan ve diğer yerlerden çıkmıştır.