5 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Necati DEMİR
Yayın Yılı

Trabzon ve Yöresinde Serenderler

Erdem · 2004, Sayı 41 · Sayfa: 99-118
Son zamanlarda bir kültür terimi olarak yaygınlaşan serender, büyük ihtimalle Orta Asya'dan getirilen bir mimarlık biçimdir. Daha çok Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde görülmektedir. Kelime, Türkçe seren direği kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Hemen hemen bütün terimleri Türkçedir.

Türkçede Gereklilik Kipleri ve İşlevdeşleri

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2003, Cilt 51, Sayı 1 · Sayfa: 11-22
Türkçe, fiil ve fiillere gelen ekler bakımından zengin bir dildir. Ekler, fiillerin çok çeşitli şekil, yapı ve görevlerde kullanılmasını sağlayarak zenginliğe zenginlikler katmaktadır. Bunlardan biri de gereklilik ekleridir. Türkçede gereklilik ekine ilave olarak gereklilik manası veren pek çok çekim ve dil birliği bulunmaktadır.

Horan Kelimesi Üzerine

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2002, Cilt 50, Sayı 2 · Sayfa: 24-34
Hora, horan, horoni horum, horom kelimelerinin kaynağı hep yabancı dillerde aranmıştır. Bu durum S. James W. Redhouse'nin 1861'de yayımladığı Turkish and English Lexicon adlı eserine kadar inmektedir.

Orta Karadeniz Ağızlarında Nazal N Sesi

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1999, Cilt 47 · Sayfa: 51-58
Orta Karadeniz Bölgesi, ağız araştırmaları açısından yeteri kadar üzerinde durulmamış önemli bir bölgedir.Pek çok örnekle tarihi Türkçenin mirasını muhafaza etmekte olan bölge, bazı örneklerle de Türkçenin tarihi gelişmesindeki karanlıklara ışık tutmaktadır.