9 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Anahtar Kelimeler
- Altayca 1
- Anıt 1
- CHUVASH 1
- ÇUVAŞÇA 1
- Dede Korkut 1
- Hikayeler 1
- Kitabe 1
- Kuzey Moğolistan 1
- MOĞOLCA 1
- MONGOLIAN 1
TÜRKÇE / ş /, ÇUVAŞÇA / ś / AND MOĞOLCA / ç /
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 71-75
Özet
Bilindiği üzere genel Türkçe / ş /, Çuvaşça ve Moğolcada sadece / l /'ye denk gelmemekte, aynı zamanda Çuvaşça / ś / ve Moğolca / ç /'ye de denk gelmektedir. Altay dilleri arasındaki ses denkliklerinin çoğu gibi Trk…
TURKİC / š /, CHUVASH / ś / AND MONGOLIAN / č /
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1986, Cilt 34 · Sayfa: 65-69
Özet
As is known, Common Turkish / š / corresponds not only to Chuvash and Mongolian / l /, but also to Chuvash / ś / and Mongolian / č /. Like many other Altaic sound correspondences, the correspondence Trk…
DEDE KORKUT HİKAYELERİNDE BAZI DÜZELTMELER
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1983, Cilt 30 (1982-1983) · Sayfa: 141-156
Özet
Türk halk edebiyatı geleneğinin türü kendine özgü tek ürünü olan Dede Korkut hikayelerinin metni üzerinde bügüne değin W. .W. Barthold, Kilisli Muallim Rifat, Orhan Şaik Gökyay, Hamit Araslı, Ettore Rossi, Muharrem Ergin ve A.N. Kononov gibi birçok filolog ve dilci çalışmış ve hikayelerin bir kısmını veya tümünü, bazıları birkaç kez olmak üzere yayımlamışlar.
Kuzey Moğolistan'da Yeni Bir Uygur Anıtı : Taryat (Terhin) Kitabesi
Belleten · 1982, Cilt 46, Sayı 184 · Sayfa: 795-838 · DOI: 10.37879/belleten.1982.795
Özet
Tam Metin
Son yıllarda Moğolistan'da "runik" harfli irili-ufaklı birçok Türkçe kitabe bulunmuştur. Bunların en önemlilerinden biri Taryat veya Terhin kitabesidir. Dört parça halinde ele geçen bu kitabenin ilk parçası Moğol arkeologu Ts. Dorjsuren tarafından Moğol Halk Cumhuriyeti'nin Arkhangay (Kuzey Hangay) aymağımn Taryat bölgesinde, Hangay dağlarının kuzey-batı kısmında, Terhin ırmağı vadisinde toprağa çakılı olarak bulunmuştur. Mongolist Kh. Lubsanbaldan ile M. Şinekhüti'den ve Türkolog B. Bazilkhan ile S. G. Klyaştornıydan oluşan karma Moğol-Sovyet bilimsel heyeti 1969 yılında kitabe parçasını n bulunduğu yerde kazılar yapmış ve kitabeye kaide vazifesini gördüğü anlaşılan bir taş kaplumbağa heykelini meydana çıkarmıştır. Nihayet, 1970 yılında aynı yerde kazılara devam eden iki arkeolog, N. Ser-Odjav ve V. V. Volkov, toprak altından kitabenin diğer iki parçasını da çıkarmışlar ve böylece görevi tamamlamışlardır. Üç parça halindeki kitabe ile taş kaplumbağa heykeli Moğol Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Ulan-Bator'a nakledilmiş ve Bilimler Akademisine bağlı Tarih Enstitüsü'ne konulmuştur.
ÖN TÜRKÇEDE ÜNSÜZ YİTİMİ
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1977, Cilt 25 · Sayfa: 35-51
Özet
Altay dilleri bilgini Poppe, "Altay Dillerinin Karşılaştırmalı Grameri" adlı eserinde, Ön Türkçede meydana gelen özel bir seslik (phonetic) gelişmeden söz eder. Bu seslik gelişme, söz içinde bulunan bir ünsüz takımındaki ilk ünsüzün yitimidir.