8 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Yazarlar
Dede Korkut Kitabında Tasvir Dünyası
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2003, Cilt 51, Sayı 1 · Sayfa: 123-150
Özet
Bu inceleme 3 bölümden oluşmuştur. Giriş Bölümünde, genel olarak destanın tanımı, kapsamı ve destanlarla ilgili yapılan tasniflere değinilmiştir. 1. bölümde Oğuz Kağan ve Dede Korkut'ta geçen ortak motifler, milli-estetik unsurlar, eğlence ve güncel hayatla ilgili kavramlar karşılaştırılması olarak incelenmiş ve bazı niteleyiciler/nitelenmeler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Dede Korkut Kitabı ve Türk Türeyiş Efsanesi
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 2 · Sayfa: 32-36
Özet
Yazıda, Dede Korkut kitabında yer almış olan soykök biçimli bilgilere, epik hal tercümelerine başvurulmuştur.
Dede Korkut Kitabı'nda Alplığa Geçiş ve Topluma Katılma Törenleri Üzerine Bir Değerlendirme
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 39-50
Özet
Tahkiyeye dayalı metinlerde, özellikle destan, halk hikayesi, masal gibi anlatmalarda epizodik yapının 1) doğum 2)ergenliğe geçiş veya topluma katılma 3)düğün 4)ölüm gibi dört bölümde, şekillendiği dikkati çekmektedir. Aslında bu epizotların hepsi, insan hayatındaki geçişlerin birer paralelidir. Hayat öncesinden hayata geçiş doğumla gerçekleşirken insanın doğumla tamamlanmadığının bir göstergesi olan önemli geçişlerden birisi, yani erişkinler topluluğuna katılma töreni devreye girer. Makalede bu konu üzerinde durulmuştur.
Dede Korkut Kitabı'nda Geçen Bir Cümle Türü Üzerine
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 1-28
Özet
Türk edebiyatının önde gelen eserlerinden biri olan Dede Korkut Kitabı'nın cümle yapısı üzerinde değerli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda kelime gruplarından cümle türlerine, cümleler arasındaki anlam ilişkilerinden anlatım tekniklerine kadar eserin cümle yapısı ile ilgili çeşitli özellikleri ortaya konulmuştur. Bu bildiride Dede Korkut Kitabında geçen çün, çünki, kaçan, ta ki gibi çeşitli cümle başı edatlarıyla kurulmuş birleşik cümle türüne değinilmiş, bu cümle türünün yapısını, anlamını ve işlevini art zamanlı yaklaşımla ele alınmıştır.
Dede Korkut Kitabı ve Slav Destanları
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 51-60
Özet
Bu incelemede iki farklı görüşü Difüzyon veya Yayılma Teorisi ile Paralel Kültür Teorisi'ni göz önüne alarak Dede Korkut Kitabı ile ilişkisi olduğu düşünülen bir Rus destanı Dobrinya ve Alyoşa Popoviç destanı yapı ve muhteva bakımından incelenmiş ve bu destanın Dede Korkut Kitabı'ndaki Kam Püre Oğlu Bamsı Beyrek destanıyla benzerlikleri ve bunların sebepleri üzerinde durulmuştur.
Dede Korkut Kitabının Dresden Yazmasındaki Bazı Kelime ve Şekillerin İmla Özelliklerine Dayanılarak Yeniden Okunuşu ve Anlamlandırılışı Üzerine
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 131-152
Özet
Orhan Şaik Gökyay ile Muharrem Ergin yayınlarından sonra Dede Korkut Kitabı'ndaki bazı kelime ve şekillerin okunuşları ve anlamlandırılışları üzerine son 25 yılda müstakil birçok araştırma ve incelemenin yayımlandığı ve bu yayımlarda da değişik açıklamaların yapıldığı görülmektedir. Bu yazıda, bu araştırma ve incelemelerin, sınırlandırılıp; yeniden üzerinde durulduğu görülür.
Dede Korkut Kitabı'nda Okuma Önerileri
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 93-100
Özet
Makalede Dede Korkut Kitabı'nın iki yayınındaki kimi okuma ve yorumlamalarla ilgili yeni öneriler, katkılar ve değinilerde bulunulmuştur.
Dede Korkut Kitabı'nın Dilinde Doğu Anadolu Ağızlarıyla İlgili İzler
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 170-176
Özet
Makalenin amacı yerel sözlerden hareketle Dede Korkut metnindeki şekillerle onun coğrafyasını belirlemek ve sınırlarını değerlendirmektir.