7 sonuç bulundu
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
Yazarlar
Anahtar Kelimeler
DEDE KORKUT HİKÂYELERİNDE İYİLİK İMGESİNİN GÖRÜNTÜ SEVİYELERİ
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi · 2010, Sayı 29 · Sayfa: 43-54
Özet
Türk milletinin en büyük kültür varlıklarından biri olan Dede Korkut hikâyeleri, Türk kültürünün söze ve yazıya dönüşen yüzüdür. Bu yönüyle Dede Korkut hikâyeleri, dil ve edebiyat sahasında arketipsel sembollerin diliyle insanlığa, Türk milletine iyiliği ve iyi olmayı öğütler. Böylece dünyanın yegâne açılımı ve bilinci olan insan, iyilik, yardımseverlik ve cömertlik yaparak dünyayı cennet hâline getirir. Hikâyelerde mitik bir iyilik imgesi olarak yer alan anne, baba, din, gelenek ve Dede Korkutvari kişiler, yücelik algılamalarının merkezi olarak iyilik yapmayı, iyi olmayı imler.Türk kültürünün en önemli bellek mekânlarından biri olan Dede Korkut Hikâyeleri, varoluşun en erdemli koşullarından biri olan iyilik imgesini yücelterek dünyaya gerçek anlamda insan olmayı muştular
Dede Korkut Hikayeleri'nde Dağ Kültü
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2003, Cilt 51, Sayı 2 · Sayfa: 75-88
Özet
Dede Korkut Hikayeleri'nde dağ kültü, Türkün dünya görüşüne uygun olarak tek Tanrı/Gök Tanrı inanç temeline dayanmaktadır. Türkün hayat felsefesini anlatan bir senfoni olan Dede Korkut Hikayeleri'nde dağ, ne Tanrıdır ne de Tanrısal.Türk kültüründe dağ, büyüklük, azamet, ihtişam, renk, bereket, şekil, kudret, nebatat, işit verme vb. bakımlardan yeryüzünde Tanrı'nın bazı sıfatlarını sembolize eder. Fakat asla tapılmaz. Dağ kültünün Dede Korkut Hikayeleri'ndeki yansımaları da aynı paraleldedir.
Dede Korkut Hikayeleri'nde Şüpheli Birkaç Kelime Üzerine Düşünceler
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 29-38
Özet
Makalede bütün Türk ülkelerinde eskiden beri yaygın bir şekilde yaşamakta olan Dede Korkut hikayelerinde bulunan, kesin bir neticeye varılamayan kelimeler üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
Türk Ağaç Kültü İnancının Dede Korkut Hikayelerindeki Yansımaları
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 71-80
Özet
Ağaç kültü, dünyadaki birçok kültürlerde olduğu gibi, Türk kültürünün mitolojik dönemi için de oldukça önemlidir. Türk düşüncesi, yaratılmışlığı izah ederken ağacı, bu olayın ana motifi olarak gösterir. Türk düşüncesine göre ilk insan yaratıldığında dokuz dallı bir ağacın altında yaratılmıştır.Tanrının insanla ilk muhatap olduğu yer dokuz dallı ağacın altıdır. Bu yazıda ağaç kültünün, tanrısallığın yansıması Dede Korkut Hikayelerindeki yansıması ele alınacaktır.
Kam Püre Oğlu Bamsı Beyrek, Deli Dumrul, Salur Kazan ve Tepegöz Boylarının Anadolu Varyantları ve Dede Korkut Hikayeleri Coğrafyasının Tespiti Sorunu
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 81-92
Özet
Sözlü ve yazılı Türk Edebiyatının şahseserlerinden biri olan Dede Korkut Destanları'nın izleri Anadolu'nun pek çok yöresinde hala görülmekte ve zaman zaman da bilim adamları ve araştırıcılar tarafından tespit edilmektedir. Fakat Dede Korkut Destanlarının hepsi anlatılmamaktadır. Yazıda bu noktaya değilmiştir.
Dede Korkut Hikayelerinde Dil-Üslup Bağlantısı
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 101-112
Özet
Dede Korkut, Türk destan edebiyatının doruğa yükselmiş bir şaheseridir. Bu bakımdan taşıdığı tarihi, sosyal ve kültürel değerler çok yönlüdür. Dede Korkut'u kendi döneminin değerli birçok eserinin üstüne çıkaran ve destan edebiyatının doruğuna yükselten yanı, dilindeki güzellik ve üslubundaki mükemmelliktir.
Dede Korkut Hikayelerinde Ara Sözler
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1998, Cilt 46, Sayı 1 · Sayfa: 153-160
Özet
Dede Korkut hikayelerinin üslup incelemeleri sırasında dikkatimizi çeken özelliklerden biri de ara sözlerin sık kullanılması olmuştur. Bu makalede, Dede Korkut Hikayelerinde yer alan ara sözler incelenmiştir.