4 sonuç bulundu
Dergiler
Yayınlayan Kurumlar
Yayın Yılı
KUMANDILARIN ETNİK TARİHİNDEN
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi · 2012, Sayı 34 · Sayfa: 89-99
Özet
Kuzey ve Güney Altaylı Türklerin özellikleri nelerdir? Kuzey Altaylıları Proto-Asya Kültürü temsilcileri olan Türk Proto-Asyalılara mensup kabul etmek mümkündür. Yapılan bilimsel araştırma ve derlemelerde Kuzey Altaylıların yaşam tarzı ve kültürüne ait unsurlar tespit edilmiştir. Kumandılar arasında So etnonimi bulunduğunu Çin kaynakları göstermektedir. Kumandılar, Kıpçak dil grubuna girmektedirler. ProtoTürk Devleti So ve Siyenpiler kadim Türk etnogenezine dâhildir
Kuman Kıpçakların Tarihinde İgor Destanı'nın Yeri ve Önemi
Belleten · 2006, Cilt 70, Sayı 258 · Sayfa: 523-560
Özet
Tam Metin
Rus ilim adamları tarafından Rus ve dünya tarihinin paha biçilmez destanları arasında gösterilen Slovo o Polku İgoreve : İgor Destanı (İgor Bölüğü Destanı, İgor'un Seferi Destanı) hem Rus hem de Türk tarihi açısından son derece önemli bir kaynaktır. Milli Rus edebiyatının ilk örneği olan bu destanın konusunu Ruslarla-Kumanlar'ın 1185 yılında yaptıkları savaş teşkil etmektedir. Bu yüzden de destana geçmeden önce destana konu olan bu iki milletin yani Rus ve Kumanların Kiev Rusyası dönemindeki tarihleri hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım: Batı Gök-Türk topluluklarından olan Kumanlar, eski Çikler'in X. asırdaki devamları olan Kimekler'in İşim-Tobol vâdilerinde oturan bir koludur. Balkaş'tan İrtiş'e kadar uzanan bir bölgenin hâkimi bulundukları sırada doğudan gelen K'i-tan baskısı, yer ve otlak darlığı yüzünden batıya yönelmişler ve bu sırada güneyden gelen Kun (Kuman)-Sarılar'la da birleşmişlerdir. Önlerindeki Uz kütlelerinin 1048'de Balkanlar'a çekilmeleri üzerine de hep birlikte Güney Rusya sahasına gelmişlerdir. Bu suretle Rus yıllıklarında ilk defa 1054 yılında "Polovetsi" adıyla zikredilmişlerdir.
Kumuk Türkçesi'nde Fiil
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1996, Cilt 44 · Sayfa: 221-235
Özet
Kumuklar; Dağıstan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin esas halkı olup, bu cumhuriyetin Hasavyurt, Babayurt, Kızılyurt, Karabudankent, Kayakent, Haydak, Buynak kasaba ve bölgelerinde yaşarlar. Etnik bakımdan Türk milletinin Kıpçak grubuna dahildirler. Bu yazıda Kumuk Türkçesi'nde fiil incelenmiştir.
MEMLÛK-KIPÇAK EDEBİYATI
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1983, Cilt 30 (1982-1983) · Sayfa: 85-99
Özet
I.Memlükler, Mısır ve Suriyedeki Eyyubî sultan ve emirlerinin muhafızlığında hizmet gören, Kıpçak veya Çerkez soyundan satın alınmış köle (Ar.Memlük) idiler. Güçsüz hükümdarlar üzerinde, kısa zamanda büyük bir nüfuz kazandılar. Memlük emiri Aybeg, 1260'de, Eyyubî hanedanını devirmeğe muvaffak oldu.