4 sonuç bulundu
Yayınlayan Kurumlar
Anahtar Kelimeler
- ALFABE 2
- RUNİK 2
- apelyatif 1
- onomastik 1
- Orhun Yenisey Yazıtları 1
- runik 1
- Runik 1
- Runik Harf 1
- semantik 1
- toponomi 1
СЕМАНТИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ АПЕЛЛЯТИВНОЙ ЛЕКСИ- КИ ТОПОНИМОВ В ОРХОНО-ЕНИСЕЙСКИХ ПИСЬМЕН- НЫХ ПАМЯТНИКАХ
Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi · 2017, Sayı 43 · Sayfa: 147-169
Özet
Bu makalede Eski Türk dönemindeki coğrafi mekânların adlandırılmasının temel prensipleri tartışılmaktadır. Orhun Yenisey Yazıtları'ndaki yer adlarının oluşmasında aplyatifler önemli bir rol oynamaktadır. Eski Türk yazıtlarındaki apelyatiflerin zengin söz varlığına sahip olması sebebiyle geniş bir alanı tanımlayabilmiştir. Bu söz zenginliği Eski Türk döneminde doğa ve insan tarafından oluşturulmuş coğrafi objeleri sınıflandırmamıza imkân vermektedir. Semantik içeriğe göre Eski Türk yer, su adlarının apelyatiflerini şöyle sınıflandırabiliriz: a) hidronim apelyatifleri, b) oronim apelyatifleri, c) dromonim apelyatifleri, d) horonim apelyatifleri e) oykonim apelyatifleri f) doğal oluşumların apelyatifleri. Eski Türk dönemindeki apelyatiflerin sınıflandırılması ve semantik analizi, kelimelerin semantik ve etimolojik açıdan incelenmesini sağlamıştır.
Runik Harfli Birkaç Pasaj Üzerine Kimi Yorum Önerileri
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 377-382
Özet
Bu bildiride Dunhuang ve Turfan'da bulunan kağıda yazılı runik harfli metinlere ait birkaç pasaj hakkında görüşler paylaşılmıştır.
DOĞU AVRUPA’NIN RUNİK ALFABE SİSTEMLERİ ÜZERİNE
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 51-59
Özet
Yüz yıl önce Vilhelm Thomsen'in Göktürk runik yazısını çözmesi Türkoloji ile yazı tarihinin yeni bir bölümünü açtı. Dahi bilim adamı Orhon yazıtlarını yayınlamakla kalmayarak Talas yazıtları ve NagyzentMiklos definesi ile de meşgul oluyordu…
TÜRK “RUNİK” ALFABESİNİN YAYILMASINA DAİR
Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1990, Cilt 38 · Sayfa: 183-187
Özet
Türk "runik" yazısının kökeni ve yayılması sorunları çoktan beri ele alınmıştır. Devamlı araştırmalar sonunda yapılmış olan tahminler şunlardır: Türk "runik" alfabesi ilk defa olarak Orhon ırmağı kıyılarında, sonra Yenisey ırmağının yukarı mecrası boyunca ve daha sonra Altay'da kullanılmıştır.