9 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • Tanıtma
Yayın Yılı

Basın-Yayın Ve Turizm Genel Müdürlüğü Döneminde Turistik Tanıtım Ve Propaganda Faaliyetleri

Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi · 2016, Cilt XXXII, Sayı 94 · Sayfa: 95-160
Tam Metin

Turizm, günümüz itibariyle iktisadi, siyasi ve sosyal açılardan birçok ülke gibi Türkiye'nin de mevcut durumunu ve geleceğini yakından etkileyen unsurlardan biri hâline gelmiştir. Bu anlamda Türkiye'de turizmin geçirdiği safhaların tarihsel açıdan incelenmesi, mevcut turizm teşkilatlanmasının ve faaliyetlerinin daha iyi anlaşılarak kuvvetlendirilmesi ve böylece ülke turizmine katkı sağlamak üzere geleceğe yönelik daha başarılı adımlar atılabilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu bağlamda Başbakanlık'a bağlı olarak 1949-1957 yılları arasında faaliyet gösteren Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü (BYTGM)'nün Türk turizm tarihi içinde önemli bir merhaleyi teşkil ettiği görülmektedir. Turizm faaliyetlerini geliştirmeye ve artırmaya yönelik turistik tanıtım ve propaganda faaliyetlerinin öneminin arttığı söz konusu dönem itibariyle çağdaş bir anlayış çerçevesinde Türkiye'nin tarihî ve tabii güzelliklerinin ülke insanına ve yabancılara tanıtılması, turistler nezdinde olumlu bir ülke imajı uyandırılması ve bu münasebetle turistlere ülke sathında seyahat imkân ve fırsatları yaratılması bir gereklilik hâlini almıştı. Turizmin ülkeye sağlayabileceği iktisadi, siyasi ve sosyal kazançlar yetkililer ve ilgililer tarafından göz ardı edilmemiş, bu doğrultuda tanıtma ve propaganda faaliyetleri BYTGM'nin başta gelen görevleri arasında yer almıştır. Bu yöndeki çalışmalar belediyeler, gönüllü ve hususi kuruluşlar ile bilim ve sanat insanlarınca da desteklenmiştir.

Çalışma kapsamında Türkiye turizminde önemli bir dönüm noktasını ve gelişim merhalesini teşkil eden BYTGM dönemindeki turistik tanıtma ve propaganda faaliyetleri ele alınmıştır. Bu münasebetle Türkiye'deki sosyal tarih araştırmalarına katkı sağlamak ve turizm tarihi çalışmalarına da ışık tutmak amaçlanmıştır.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 439-469
Harezm Türkçesinin değerli eseri Nehcü'l-Feradis üzerinde yapılan çalışmaların yetersiz olduğu bilinmektedir. Bu eserin henüz tenkitli metni ve sözlüğü hazırlanmamıştır. Eser üzerinde ülkemizde Kıvamettin Burslan, Janos Eckmann, Saadet Çağatay ve Ali Fehmi Karamanlıoğlu'nun çalışmalarından bahsedebiliriz.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 471-473
Üniversitelerimizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim dallarında uzun yıllardır Türkiye Türkçesinin tarihi devreleri öğretilmekte, öğrencilerin bu devre metinlerinin diliyle aşinalığı sağlanmaktadır.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 433-438
Memlük sahasında yazılmış eserlerden Menyetü'l-guzat üzerine Uğurlu 1987'den iki yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir çalışma yayınladı.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 479-488
Dr. Erol Ülgen'in hazırladığı bu kitabın kapağını açınca ünlü halk ozanı Şemsi Yastıman'ın saz çalarken çekilmiş bir resmini ve bunun altında şairin adıyla doğum ve ölüm tarihlerini görüyoruz: Şemsi Yastıman, 10 Temmuz 1923- 10 Temmuz 1994. Kitabın bir sonraki sayfasında çok anlamlı bir beyit bulunuyor: Türk'ü anlamak için / Türkü dinlemek gerek. Şemsi Yastıman.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 489-492
Köktürk anıtları, Muharrem Ergin'in en güzel şekilde ifade ettiği gibi "Türk milletinin isminin geçtiği ilk Türkçe metin… İlk Türk tarihi… Türk nizamının, Türk töresinin, Türk medeniyetinin, yüksek Türk kültürünün büyük vesikası… Türk edebiyatının ilk şaheseri… Türk dilinin mübarek kaynağı… Türk yazı dilinin ilk fakat harikulade işlek örneği…"dir.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 474-478
Johannes veya Johann veya Hans Schiltberger (d.1380- ö.1440) Macar kralı Sigismund'un Osmanlılara karşı açtığı sefere derebeyi Leinhardt Richartinger'in maiyyetinde katılmış, Niğbolu savaşında Osmanlılara esir düşmüş, Bayazıd'ın köleleri arasında bulunmuş…

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1994, Cilt 42 · Sayfa: 311-318
Son aylarda, yıl itibariyle 1994'de Türk ilim hayatı önemli bir esere kavuştu: "Osmanlı Belgelerinin Dili (Diplomatik). Değerli âlim Prof. Dr. Mübahat S. Kütükoğlu, bu kıymetli eseri hazırlamış.Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, hiçbir fedakarlıktan çekinmeyerek mükemmel bir şekilde bastırmış.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1993, Cilt 41 · Sayfa: 183-190
Uygur Türkleri bugün Türk dünyasının en uç bölgelerinin birinde, ana yurtları olan Doğu Türkistan'da zor şartlar altında varlık mücadelelerini sürdürmektedir. Uygur Türkleri Doğu Türkistan'da başka, başta Kazakistan olmak üzere Kırgızistan, Özbekistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Türkiye'de de yaşamaktadır.