8 sonuç bulundu
Uygulanan Filtreler
  • tahlil
Yayın Yılı

Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Bir Ömür Boyu Kıbrıs / Boyun Eğiş Romanında Tasvirler ve Tahliller

Erdem · 2007, Sayı 49 (Mustafa Necati Sepetçioğlu Özel Sayısı) · Sayfa: 289-296

Sepetçioğlu kültür adamlığı sanat adamlığının önünde yer alan bir yazardır. Hayatını Türk kültürünü ve Türk tarihinin gerçeklerini genç kuşaklara aktarmaya adamıştır. Onun için önemli olan mesajın alıcısına ulaşmasıdır. Bunun hangi yolla olduğu yazarı pek ilgilendirmez. Bir Ömür Boyu Kıbrıs / Boyun Eğiş romanının girişinde sanata bakış açısını açıkça ortaya koyar.

Siyah-beyaz karşıtlığı üzerine oturtulan olay örgüsü, büyük ölçüde yazarın taraftarlığını yaptığı güçler lehinde sonuçlanır. İyiler ve kötüler kesin çizgilerle birbirinden ayrılır, gri tonlara yer verilmez. Bu da romanlarına masalsı bir hava verir.

Tasvirler ve tahliller edebî eserin zenginliğine ve derinliğine büyük katkı sağlarlar. Sepetçioğlu, dil konusunda nasıl özensizse, tasvirler ve tahliller konusunda öylesine özensizdir. Tahliller ve tasvirlerle yeni bir şey söylemiş olmaz. Hatta zaman zaman metnin okunmasını ağırlaştırır.

Ongin Yazıtını Tahlile Bir Deneme

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 2000, Cilt 48 · Sayfa: 147-150
Ongin Yazıtı A-shih-na ailesine mensup birisinin hatırasına 740 yılında dikilmiş olup Göktürk devrinin runik anıtlarının en sonuncusu olmalıdır.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 439-469
Harezm Türkçesinin değerli eseri Nehcü'l-Feradis üzerinde yapılan çalışmaların yetersiz olduğu bilinmektedir. Bu eserin henüz tenkitli metni ve sözlüğü hazırlanmamıştır. Eser üzerinde ülkemizde Kıvamettin Burslan, Janos Eckmann, Saadet Çağatay ve Ali Fehmi Karamanlıoğlu'nun çalışmalarından bahsedebiliriz.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 471-473
Üniversitelerimizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim dallarında uzun yıllardır Türkiye Türkçesinin tarihi devreleri öğretilmekte, öğrencilerin bu devre metinlerinin diliyle aşinalığı sağlanmaktadır.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 433-438
Memlük sahasında yazılmış eserlerden Menyetü'l-guzat üzerine Uğurlu 1987'den iki yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir çalışma yayınladı.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 479-488
Dr. Erol Ülgen'in hazırladığı bu kitabın kapağını açınca ünlü halk ozanı Şemsi Yastıman'ın saz çalarken çekilmiş bir resmini ve bunun altında şairin adıyla doğum ve ölüm tarihlerini görüyoruz: Şemsi Yastıman, 10 Temmuz 1923- 10 Temmuz 1994. Kitabın bir sonraki sayfasında çok anlamlı bir beyit bulunuyor: Türk'ü anlamak için / Türkü dinlemek gerek. Şemsi Yastıman.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 489-492
Köktürk anıtları, Muharrem Ergin'in en güzel şekilde ifade ettiği gibi "Türk milletinin isminin geçtiği ilk Türkçe metin… İlk Türk tarihi… Türk nizamının, Türk töresinin, Türk medeniyetinin, yüksek Türk kültürünün büyük vesikası… Türk edebiyatının ilk şaheseri… Türk dilinin mübarek kaynağı… Türk yazı dilinin ilk fakat harikulade işlek örneği…"dir.

TANITMA, TAHLİL VE TENKİTLER

Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten · 1995, Cilt 43 · Sayfa: 474-478
Johannes veya Johann veya Hans Schiltberger (d.1380- ö.1440) Macar kralı Sigismund'un Osmanlılara karşı açtığı sefere derebeyi Leinhardt Richartinger'in maiyyetinde katılmış, Niğbolu savaşında Osmanlılara esir düşmüş, Bayazıd'ın köleleri arasında bulunmuş…